Opleiding & Training
Maatwerk en directe toepasbaarheid in de praktijk is onze kracht
Bij Werkoptimaal vinden wij het belangrijk dat de lesstof aansluit bij de werksituatie en de competenties van de medewerker. Tijdens de instructie zal de lesstof niet alleen maar bij een theoretisch verhaal blijven, maar juist afgestemd worden op de dagelijkse praktijk van de medewerker. Om hiervan een duidelijk beeld te krijgen vinden wij een gesprek voorafgaand aan de training essentieel.
Bewustwording fysieke belasting
Bewustwording fysieke belasting
Werkoptimaal verzorgt geen reguliere tiltraining, maar een bewustwordingstraining fysieke belasting. Hierbij gaat het in eerste instantie om de kennis van de medewerker op het gebied van fysieke risico´s; hoe ontstaan deze en wat kan de medewerker daar zelf aan doen om gezondheidsschade te voorkomen. Een training bewustwording fysieke belastiung bestaat uit een voorbereiding en de instructie zelf.
1. Voorbereiding
– Verzamelen bedrijfsgegevens zoals welke werkzaamheden, welke machines en hulpgereedschappen worden gebruikt en in welke omstandigheden worden de werkzaamheden uitgevoerd. Daarbij nog aanvullende informatie over de RIE, ziekteverzuim (houding en bewegingsapparaat), meldingen WAO/WIA en beroepsziekten.
– Inventariseren van de fysieke risico’s waarmee de medewerkers te maken hebben in hun dagelijkse werkzaamheden.
– Locatiebezoek waarbij foto´s gemaakt worden om in de presentatie op te nemen
2. Voorlichting en instructie
De voorlichting en instructie is opgedeeld in theorie en praktijk:
Theorie
Tijdens de presentatie zullende volgende onderwerpen aan de orde komen:
– Inventariseren van de beschikbare kennis over het werken in een goede lichaamshouding
– Wat zijn de risico’s van het werken in een verkeerde of ongunstige lichaams- en werkhouding
– Wanneer is het een risico voor de individuele medewerker
– Wat kan de individuele medewerker daaraan doen om deze risico’s te voorkomen of te beperken
Praktijk
Samen met de cursisten naar een werkplek om te kijken hoe de reguliere- of bijzondere werkzaamheden in een optimale werkhouding uitgevoerd kunnen worden.
RSI/Beeldschermwerk
Voorafgaand aan de training zullen bedrijfsgegevens worden verzameld zoals de taken die worden uitgevoerd met het beeldscherm, de gebruikte software, RIE, ziekteverzuim, meldingen WAO/WIA en beroepsziekten, PSA resultaten ed.
Theorie
Tijdens de theorie training van een uur worden de volgende onderwerpen behandeld:
Praktijk
Het theoriegedeelte kan nog worden uitgebreid met een praktijkbeoordeling op elke individuele werkplek. Hierbij worden de werkplekm beoordeeld aan de hand van de functie, de uitgevoerde taken n eventuele ervaren klachten
Code 95: Fysieke belasting & Heftruk
De opleiding is afgestemd op vrachtwagenchauffeurs die in hun werkzaamheden regelmatig fysieke handelingen uitvoeren. Hierbij denken we aan werken met een palletwagen, stapelen, werken met rolcontainers, duwen, trekken, tillen. Na het volgen van deze opleiding zijn de chauffeurs in staat om bewuster invulling te geven aan het begrip ‘fysieke belasting’. In de praktijk betekent dit dat de chauffeur gewrichten als rug, schouders en knieën minder gaat belasten en op een dag minder energie verspeeld. Bovendien zal de chauffeur met de kennis en inzichten die in de cursus zijn opgedaan fysiek belastende situaties anders oplossen. De opleiding staat geregistreerd bij het CCV onder nummer N71 en is goed voor 7 uur nascholingspunten.
Enkele onderwerpen van de nascholing N71 Fysieke belasting zijn:
Heftruk opleidingen
De training voor veilig werken met de heftruck, reachtruck of de electrostapelaar heeft als doelstelling om de bestaande kennis bij de medewerkers op te frissen betreffende theorie en praktijk. Er wordt aandacht besteed aan het bewustzijn van veiligheidsrisico’s en wat de bestuurder de afgelopen jaren in de praktijk is tegen gekomen. Met deze in company training worden ook de aspecten van het eigen magazijn, interne (verkeer)regels en veilig rijgedrag meegenomen om ongevallen en schade te voorkomen of te beperken. De trainingen staan onder kwaliteitstoezicht van BMWT en worden afgesloten met een certificaat en een persoonlijke pas (creditcard formaat) voorzien van een pasfoto. Het certificaat is 5 jaar geldig. Tijdens de lesdag is het mogelijk dat een controleur van BMWT een steekproef uitvoert.
Werkoptimaal verzorgt twee verschillende heftrucktrainingen, een eerste of herhalingstraining en een maatwerktraining voor medewerkers met een beperking, autisme of examenvrees
1. Eerste- of herhalingstraining
De training bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte die varieert van twee tot vier dagdelen afhankelijk van de kennis en ervaring. Tijdens de theorie worden de volgende thema’s behandeld: arbo wetgeving, aspecten van de heftruck, veilig gebruik van de heftruck, lastdiagram en aspecten van het magazijn. De theorie wordt afgesloten met een schriftelijke toets. Voor de praktijk zal elke werknemer een half uur op de heftruck rijden. Tijdens deze rit worden de volgende aspecten beoordeeld: Controle voor aanvang visueel, Controle op de werking van alle voorzieningen, Werken met de heftruck en Veilig parkeren.
2. Maatwerk heftrucktraining voor medewerkers met een beperking, autisme of examenvrees
Medewerkers met een beperking kunnen vaak niet meekomen in reguliere opleidingen. Zij hebben afhankelijk van hun handicap of beperking meer tijd nodig om de lesstof tot zich te nemen, en een hogere examendrempel bij een toets moment. Werkoptimaal verzorgt speciaal voor deze doelgroep een één op één heftruck of reachtrucktraining. Tijdens de training is er veel aandacht voor het ontdekken van de kwaliteiten van de medewerker en waar ondersteuning nodig is op theoretisch en praktisch vlak. De trainer heeft ruime ervaring met het werken met deze doelgroep vanuit de sociale werkvoorziening. Werkoptimaal heeft al diverse hef- en reachtrucktrainingen met positief resultaat afgesloten voor medewerkers met autisme, faalangst, examenvrees en lichamelijke beperkingen.
Voorafgaand aan de training worden bij de medewerker een aantal aspecten in kaart gebracht zoals zijn ervaring, kwaliteiten, benodigde ondersteuning, taken en zijn werklocatie. Om het leereffect te vergroten zullen een aantal foto’s (mogelijk van de werkplek van de medewerker op het bedrijf) in de presentatie worden toegevoegd. De leslocatie is bij het bedrijf waar de medewerker werkzaam is. De training bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte die elkaar regelmatig afwisselen. Aan het einde van het theoriegedeelte is een toets moment met 21 meerkeuzevragen. Deze vragen kunnen eventueel mondeling worden afgenomen. De training wordt afgesloten met een praktijkexamen afgestemd op de werkzaamheden van de medewerker. Tijdens het praktijk examen worden de volgende aspecten beoordeeld: Visuele controle vooraf, controle op de werking van alle voorzieningen, werken met de heftruck en veilig parkeren.
Vraag vrijblijvend een maatwerkofferte aan.
Bijscholing preventiemedewerker
Een individuele training tot preventiemedewerker van een dag bestaande uit een theorie en een praktijkgedeelte inclusief toetsing van de RIE. Deze training is geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven met lage tot gemiddelde risico´s.
Training
In het theorie gedeelte zullen de relevante taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker worden doorgenomen aangevuld met de relevante arbowetgeving en arborisico’s. De door u uitgevoerde RIE is een onderdeel van de training en zal worden doorgelopen op inhoud en volledigheid. Tijdens het praktijkgedeelte wordt er een rondgang door het bedrijf gelopen om te beoordelen of de beschreven risico’s in de RIE overeenkomen met de situatie op dat moment. De training duurt ongeveer één dag met in de ochtend een presentatie (power point) preventiemedewerker, doornemen van arbeidsrisico’s en het doorlopen van de RIE. In de middag zal de rondgang plaats vinden, eventuele aanvulling van risico’s, planning actiepunten en evaluatie. Het lesmateriaal is onder andere het Arbo informatieblad AI 44 en zal als naslagwerk aan de cursist worden overhandigd. De training wordt afgerond met een certificaat van deelname.
Toetsing
Na de training preventiemedewerker en de rondgang zijn de risico’s bekend en kunnen de ontbrekende aspecten worden toegevoegd. Hierna kan de RIE getoetst worden op de volgende aspecten: Volledigheid, juiste inschatting van de risico’s (evaluatie), oplossingen volgende de arbeidshygiënische strategie (de zogenaamde bronaanpak), actueel en volgens de stand van de huidige techniek en wetenschap. Het resultaat van de toetsing is een ondertekende toetsbrief door een kerndeskundige.
Unieke voordeel met deze aanpak:
Na deze training is uw preventiemedewerker opgeleid, heeft kennis van de risico´s van uw bedrijf en heeft een getoetste RIE met plan van aanpak als actielijst voor de toekomst.
Werken met gevaarlijke stoffen
Bij deze training wordt na een inventarisatie van de aanwezige stoffen in uw bedrijf en de werkzaamheden die daarmee worden uitgevoerd en maatwerk training gemaakt voor uw medewerkers of preventiemedewerker.
Tijdens de training kunnen afhankelijk van de behoefte de volgende zaken worden behandeld: